Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Οι Άγιες Ιρμίνα και Ατέλα της Γερμανίας (24 Δεκεμβρίου)

st-irminast-adela1


Σύμφωνα με την παράδοση, η πριγκίπισσα Ιρμίνα, θυγατέρα του Νταγκοπέρτ του 2ου  επρόκειτο να νυμφευθεί τον κόμη Χέρμαν. Όλα πήγαιναν καλά με τις προετοιμασίες του γάμου μέχρι που ένας αξιωματικός που αγαπούσε πολύ την αγία, έπεισε τον Χέρμαν να ανεβούν μαζί σ’ ένα λόφο. Από εκεί έπεσαν και οι δύο στο γκρεμό. Υστερα απ’ αυτό η Ιρμίνα ζήτησε άδεια να γίνει μοναχή. Ο πατέρας της επιδιόρθωσε ένα μοναστήρι στη Τριέρ για χάρη της.
Η Ιρμίνα καθοδηγείτο από τον Αγιο Γουίλλιμπρορντ  στον οποίο είχε παραχωρήσει το αρχοντικό πάνω στο οποίο ιδρύθηκε το μοναστήρι Εχτερναχ  το 698μΧ. Το δώρο δόθηκε όταν ο Αγιος λύτρωσε το μοναστήρι της Αγίας Ιρμίνας από μιά θανατηφόρα επιδημία. Δυστυχώς μόνο αυτές οι πληροφορίες υπάρχουν για τη ζωή της Αγίας. Η ίδια φαίνεται να κοιμήθηκε το 710μΧ.

Η Άγία Ατέλα ήταν αδελφή της Αγίας Ιρμίνας και έγινε και αυτή μοναχή όταν πέθανε ο συζυγός της, Άλμπερικ. Φαίνεται ότι προκειται για την ίδια αγία που φέρεται να μεγάλωνε το γιό της κατα την περίοδο 691-2, ο οποίος είναι ο πατέρας του Αγίου Γρηγορίου της Ουτρέχτης.
Ιδρύσε ένα μοναστήρι στο Πφαλζέλ, κοντά στη Τριέρ στο οποίο διετέλεσε ηγουμένη για πολλά χρόνια.
Η Ατέλα λέγεται ότι ήταν μαθήτρια του Αγίου Βονιφάτιου όπως φαίνεται από μια επιστολή του που απευθυνόταν σ’ αυτήν και βρέθηκε στα χέρια της ηγουμένης Αελφλέντ.
Η Αγία Ατέλα κοιμήθηκε το 734μΧ.
Σκέψεις:
Για να μπορούμε να τιμούμε και να γιορτάζουμε τους μάρτυρες πρέπει να μάθουμε για το πνεύμα που τους καθοδηγούσε και να τους μιμηθούμε όπως μπορούμε σύμφωνα με τις δικές μας περιστάσεις. Πρέπει όπως και αυτοί, να αντισταθούμε στο κακό μέχρι θανάτου, να εξαλείψουμε τα πάθη μας, να υποφέρουμε με υπομονή τις θλίψεις και να συμπαραστεκόμαστε στους άλλους χωρίς γκρίνια και παράπονα. Κάποιοι αγωνίζονται σε διάφορα αγωνίσματα με ευχαρίστηση μόνο και μόνο επειδή είναι δική τους επιλογή. Αλλά η αληθινή υπομονή επιβάλλει πρώτα απ΄όλα να αντέχουμε όλες τις θλίψιες και τις αντιξοότητες απ’ όπου και αν προέρχονται. Μόνο αυτό είναι  αληθινή αρετή. Παρόλο που προσευχόμαστε για να επιτύχουμε τον Παράδεισο, οι προσευχές μας δεν θα έχουν αποτέλεσμα εκτός και αν εκμεταλλευτούμε τα μέσα που παραχωρεί ο Θεός για να μάς ωθήσει προς τα εκεί. Ο σταυρός είναι η κλίμακα από την οποία πρεπει να ανέλθουμε.
Αναφορά από την Βίβλι:
«γῆ ἐσείσθη καὶ γὰρ οἱ οὐρανοὶ ἔσταξαν ἀπὸ προσώπου τοῦ θεοῦ τοῦτο σινα ἀπὸ προσώπου τοῦ θεοῦ ισραηλ
βροχὴν ἑκούσιον ἀφοριεῖς ὁ θεός τῇ κληρονομίᾳ σου καὶ ἠσθένησεν σὺ δὲ κατηρτίσω αὐτήν»( Ψαλ.67, 8-9)
ΤΕΛΟΣ
Μετάφραση από το Αγγλικό: Φιλοθέη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...